Ukraina

Det här skrev jag i min anteckningsbok andra dagen:

Vad kan man egentligen säga om Kyiv (som de själva föredrar att man stavar namnet, till skillnad från ”Kiev” som är översatt från ryska)? Intrycken är många och så väldigt olika.

Vad sägs om att det kostar 2 kr per resa att åka tunnelbana? Alltså inte om man räknar ut per resa med ett rabatterat kort, utan alltid. 2 kr! Sanslöst. Visserligen är vagnarna inte de modernaste, men det visar ju att SL borde kunna ta något mindre än 36 kr per resa.

För att fortsätta på temat ”billigt”, så kostar ölen oförskämt lite. I Ukraina kan man, precis som i de flesta andra länder, köpa alkohol i vanliga butiker och kiosker. 50 cl öl kostar i snitt 6-9 kr och finns i en mängd varianter. Man nästan skäms så billigt är det. Det blir dyrare på restauranger, och ju närmare city man kommer, desto dyrare blir det.

20120616-214804.jpg

Vi bor på ett vandrarhem en bra bit utanför city, men även om det är långt att åka så är det helt okej med tanke på att boendet kostar ca 250 kr per natt. De lokala restaurangerna har god äkta ukrainsk mat och för en lunch bestående av förrätt (soppa och bröd) och huvudrätt (kyckling med klyftpotatis och sallad) betalade vi 50 kr per person. Släng er i väggen McDonald’s!

Men det är klart att fattigdom och att landet tillhört det forna östblocket märks. Gatorna är ojämna, husen är otroligt slitna i utkanten av staden, och väldigt få förstår eller pratar engelska ju längre ut man kommer. Kontrasterna finns överallt. I centrala Kyiv är husen renoverade, gatorna rena och märkesbutiker slåss om kunder. Flashiga bilar är parkerade längsmed gatorna och priserna på mat och sprit närmar sig Sveriges prisklass.

I förorterna lever herrelösa hundar, gatubelysningen är i princip icke fungerande och bussarna som trafikerar gatorna ser ut som tagna ur en 50-talsfilm.

Jag trivs ändå. Alla är trevliga och försöker hjälpa, även om språket tryter.
Och o så vackert det är!

20120616-214916.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s